Unesite podatke!

Registracija

E-mail
Lozinka
Ponovi lozinku
Već imaš korisnički račun? Prijavi se
Odabrani tag -
Vrati se natrag

Ostalo
In memoriam prof. dr. sc. Nada Bodiroga-Vukobrat
Jasnica Garašić
Sažetak
U ovom se broju opraštamo od naše drage članice uredništva prof. dr. sc. Nade Bodiroga-Vukobrat koja nas je iznenada napustila u 69. godini. Oproštaj od nje napisala je prof. dr. sc. Jasnica Garašić kojoj iskreno zahvaljujemo.
Puni tekst

Profesorica dr. sc. Nada Bodiroga-Vukobrat rođena je 5. listopada 1959. godine u Mostaru.

Osnovnu i srednju školu pohađala je i završila u Mostaru. Diplomirala je 1982. godine s izvrsnim ocjenama na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. S izvrsnim ocjenama magistrirala je 1985. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, a na istom fakultetu je i doktorirala 1988. godine s najvišom ocjenom.

Svoje pravno usavršavanje nastavila je na Max Planck institutu za strano i međunarodno socijalno pravo u Münchenu gdje je bila zaposlena od 1993. do 1997. godine. U akademskoj godini 1998./1999. bila je istraživač na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci.

Profesorica Bodiroga-Vukobrat od 1997. godine bila je zaposlena na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje je bila predstojnica Jean Monnet katedre za europsko javno pravo, suvoditeljica Postdiplomskog studija „Pravo europskih integracija“, a 2017. godine izabrana je i za prodekana za međunarodnu suradnju.

Profesorica Bodiroga-Vukobrat bila je istaknuta pravna znanstvenica, čije je ime davno prešlo granice Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske. Sudjelovala je u brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim projektima, autorica je odnosno urednica velikog broja znanstvenih knjiga iz europskog, radnog i socijalnog prava, od kojih su većinu objavili prestižni europski izdavači. Osobito je mnogo pisala o europskom socijalnom modelu, socijalnoj zaštiti i sigurnosti, radnom pravu, tržišnoj utakmici i osnovnim tržišnim slobodama te medicinskom pravu. Njezini radovi nalaze se u brojnim bibliotekama diljem svijeta. Sudjelovala je kao govornica na velikom broju domaćih i međunarodnih znanstvenih konferencija. Surađivala je s čitavim nizom stranih sveučilišta i instituta, a osobito s Max Planck institutom za socijalno pravo i socijalnu politiku u Münchenu, Sveučilištem u Münchenu, Sveučilištem u Beču, Katoličkim sveučilištem Leuven te Europskim sveučilišnim institutom u Firenci. Europska komisija visoko je cijenila njezinu ekspertizu u području socijalnog i radnog prava. Profesorica Bodiroga-Vukobrat iznimno je mnogo pomogla u prilagodbi hrvatskog prava zahtjevima i stečevini europskog prava u procesu pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji. O važnim društvenim temama i društvenim vrijednostima profesorica je govorila i javno, na televiziji i u novinama.

Visoko cijeneći pravni doprinos profesorice Nade Bodiroge-Vukobrat Europska komisija joj je 2010. godine dodijelila prestižni Jean Monnet međusveučilišni centar izvrsnosti, čije je središte djelovanja bilo u Opatiji. U okviru toga Centra profesorica Bodiroga-Vukobrat organizirala je brojne međunarodne znanstvene konferencije i seminare na kojima je s lakoćom povezivala znanstvenike različitih disciplina, i koji su bili pravo vrelo znanja. A teme su bile vrlo različite, obuhvaćajući kako aktualna pitanja europskog prava, tako između ostalog, i teme o važnosti pravnog reguliranja vode, personaliziranoj medicini, važnosti radnog i socijalnog zakonodavstva, razornim posljedicama mobinga, pitanjima obiteljskog prava, europskoga građanskog procesnog prava, stečaja država. Na tim konferencijama, pored istaknutih znanstvenika iz regije, sudjelovala su i neka od najznačajnijih imena europske i svjetske znanosti. Nije zaboravljala ni mlade hrvatske asistente i docente, kojima je omogućavala sudjelovanje na tim skupovima i koji su upravo zahvaljujući tome ostvarivali uvjete za svoje napredovanje. Na svoje konferencije uvijek je pozivala i suce, odvjetnike, državne odvjetnike, jer je znala koliko je važna spona i suradnja između teorije i prakse. Putem navedene djelatnosti Centra, profesorica Nada Bodiroga-Vukobrat dala je izniman doprinos u osvješćivanju znanstvene, stručne i opće javnosti o važnim znanstvenim, stručnim i društvenim temama.

Profesorica Nada Bodroga-Vukobrat nikada nije zaboravila ni svoj rodni Mostar te je i tamošnje profesore uključivala u svoje konferencije te ih podupirala i povezivala s europskim institucijama.

Bila je i na Listi arbitara u postupcima sa i bez međunarodnog obilježja pred Stalnim arbitražnim sudištem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao i na Listi izmiritelja Centra za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Profesorica Nada Bodiroga-Vukobrat bila je član uredništva znanstvene publikacijske serije „Schriften zu Mittel- und Osteuropa in der Europäischen Integration“ (Hamburg). Bila je članica UACES-a (University Association for Contemporary European Studies), nadalje, Südeuropa-Gesellschaft (München), te članica u prestižnoj Academia Scientiarium et Atrium Europea (Salzburg). Bila je članica i brojnih domaćih udruga: Hrvatske udruge za europsko pravo (Zagreb), Hrvatske udruge za usporedno pravo (Rijeka), Hrvatske udruge za radno i socijalno pravo (Zagreb), UNIVERSITAS – udruge za promicanje razvitka visokog obrazovanja (Rijeka), Hrvatskog društva pravnika, te Mobbing – udruge za pomoć žrtvama mobbinga (Zagreb).

Bila je jedna od vrlo rijetkih znanstvenika koja je pri napredovanju u redovnu profesoricu u trajnom zvanju ispunjavala svih 12 mogućih uvjeta Rektorskog zbora.

Pomagala je mnogima, bila aktivna na riječkom Sveučilištu, ali i u široj društvenoj zajednici. Bila je jedna od prvih u Hrvatskoj koja se počela pravno baviti mobingom te je pružala pomoć žrtvama tog prikrivenog nasilja, uvijek naglašavajući važnost poštovanja ljudskog dostojanstva svakog čovjeka.

Nedavno je primila i poziv američkog Sveučilišta Harvard da na toj svjetski poznatoj instituciji godinu dana predaje europsko pravo.

Za svoj izniman rad profesorica Nada Bodiroga-Vukobrat primila je Nagradu za znanost Zaklade Sveučilišta u Rijeci 2009. godine zbog posebnih zasluga u znanstveno-istraživačkom i nastavnom radu te u javnoj djelatnosti koja je imala za cilj promociju, širenje i primjenu rezultata znanstveno-istraživačke djelatnosti. Dodijeljena joj je i posebna nagrada za uređivački niz knjiga Zaklade dr. sc. Jadranko Crnić 2019. godine.

Svoja postignuća profesorica Nada Bodiroga-Vukobrat nikad nije isticala, već je u tišini svoje samozatajnosti činila tolika važna djela.

Bila je istinski predavač svojim studentima te mentor u brojnim diplomskim, specijalističkim i doktorskim radovima. Njezina predavanja nisu se svodila na prepričavanje pravne norme, već su bila prepuna dinamičnosti i naglaska na pravne vrijednosti i moralne standarde koje bi svaki pravni poredak unutar sebe morao razvijati. Svoje studente nije učila samo europskom pravu, već i tome, kako biti čovjek i poštovati svačije ljudsko dostojanstvo. Učila ih je da pravna norma koja u sebi ne sadrži pravdu i etiku, i nije pravo. Razbijala je kod studenata strah od europskih propisa i pokazivala im kako nas sve u Europi vežu zajedničke pravne i ljudske vrijednosti. Profesorica Bodiroga-Vukobrat nije bila član nijedne političke stranke, ali je snažno govorila o društvenim vrijednostima koje bi trebale biti u temelju svakog društvenog sustava. Kada je primjerice trebalo istaknuti važnost antifašizma, profesorica svojim studentima nije držala politički govor, već je pozvala gospodina Olega Mandića, koji je preživio Auschwitz i koji je studentima neposredno svjedočio o tome kakvo se zlo događalo i što to znači kada ljudski um pomisli da je bilo koja ideja važnija od života ijednog čovjeka.

Profesorica Nada Bodiroga-Vukobrat bila je osoba iznimne  intelektualne i duhovne snage, nepresušan izvor originalnih ideja i daleko ispred svog vremena i uobičajenog načina razmišljanja. Krasila ju je istinska plemenitost, iskrenost, poštenje, pravednost i nepresušna dobrota. Kao čovjeka duboko ju je boljela svaka neistina, prijetvornost, ružne riječi i loša djela, no kao izvrstan poznavatelj ljudske duše nije sudila, već je uvijek bila spremna oprostiti. U odnose sa svim ljudima uvijek je unosila ljepotu i vedrinu. Znala je da je temelj svakog ljudskog odnosa, a onda i vlastite sreće, duboko međusobno poštovanje duša u susretu. Stoga je njezin odlazak stvorio veliku prazninu u životima svih onih koji su imali sreću susresti je na ovim zemaljskim stazama.

Svojim predanim radom profesorica Nada Bodiroga-Vukobrat visoko je podigla razinu izvrsnosti u pravnoj znanosti i uvijek će nam biti inspiracija, i u profesionalnom i u ljudskom smislu. Duboko joj hvala za njezino postojanje. Ona je bila i dalje će biti u našoj uspomeni na nju prekrasan, neprocjenjiv dar našim životima.

                                                                 prof. dr. sc. Jasnica Garašić


lipanj 2019.
Datum izdanja: 8. srpanj 2019.
Broj: 2
Uredništvo: Narodne novine d.d.
Ostali članci iz izdanja
Znanstveno-stručni časopis za pravnu praksu i teoriju
Opći uvjeti korištenja Zaštita privatnosti Copyright 2019. Narodne novine
NARODNE NOVINE D.D.
Savski gaj, XIII. put 6, 10020 Zagreb
OIB 64546066176