Unesite podatke!

Registracija

E-mail
Lozinka
Ponovi lozinku
Već imaš korisnički račun? Prijavi se
Odabrani tag -
Vrati se natrag

Ostalo
Uvodnik urednika, br. 2/2019
Tin Matić
Glavni urednik Zakonitosti 26. lipanj 2019.
Glavni urednik Zakonitosti
Puni tekst

Poštovani čitatelji,

pred vama je drugi broj časopisa Zakonitost. Nakon izlaska prvoga broja, koji je predstavljen u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (posebno zahvaljujemo na podršci, susretljivosti i svemu onom neizrecivom našem učitelju akademiku Jakši Barbiću), nastojali smo na istoj razini ostvariti novi broj. Vjerujući da smo u tom uspjeli, prepuštamo ga vašem prosuđivanju. Suzdržao bih se u iznošenju bilo kakvih vrijednosnih sudova i kritika koje smo dobili o prvome broju, jer vrednovanje vlastitog rada treba ipak prepustiti drugima.

U ovom broju objavljujemo intervju s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem koji daje osvrt na stanje i tendencije razvoja  u hrvatskom  pravosuđu i legislativi iz dominantno pravnostručne perspektive, a tek sekundarno političke.

Nadalje, u ostvarivanju koncepcije časopisa u ovom broju, u okvirima aktualno znanstveno-stručnog dijela, možete pročitati rad docenta dr .sc. Marka Ivkošića o Zakonu o Izmjenama i dopunama ZTD-a, a koje su nedavno izglasane u Saboru.  Nadalje, u edukacijskom dijelu iznesen je prikaz novoga sustava pravosudnoga ispita zasnovanog na novom Zakonu o pravosudnom ispitu koji su napisali Zlata Hrvoj-Šipek i Mladen Sučević, a koji bi općoj pravnoj publici trebao otvoriti vrata u problematiku i značenje tog najvećeg ispita sudionika u pravosudnom procesu. U okvirima ovog dijela na izuzetno pitak način sutkinja Željka Zrilić Ježek dala je prikaz načina pisanja prvostupanjske upravne presude. Ovaj je rad posebno interesantan i  važan zbog toga što od rujna ove godine upravna presuda postaje jedan od obveznih elemenata pisanog dijela pravosudnog ispita.

I posebno valja istaknuti  članak  odvjetnice Irene Rauch Resanović: Pravo na pristup sudu u građanskim stvarima na temelju čl. 6. EKLJP-a kao i članak Berislava Matijevića – Naknada buduće neimovinske štete kao poseban doprinos u razvijanju pravnopraktične kvalitete ovog časopisa.

Ovaj broj sadrži i vrlo opsežan prikaz sudske prakse, iza kojeg stoji neskrivena ambicija da ovaj časopis postane središnji medij sudske prakse koja će zadovoljiti interese čitatelja. Na ovaj se način, a u sklopu posvemašnjih očekivanih promjena procesnih građanskih propisa, anticipira veliko značenje koje sudska praksa, posebno sudska praksa Vrhovnog suda, dobiva.  Stoga se u ovom broju prvi put pojavljuje izabrana praksa koja se odnosi na  tzv. izvanrednu reviziju kao institut koji prethodi najavljenoj reviziji po odobrenju. Već će samo taj dio svakog pravnog praktičara potaknuti da  uzme ovaj časopis u ruke.  Stoga zahvaljujem Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, svim njegovim sucima na podršci časopisu, a osobito predsjedniku  Građanskopravnog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske sucu Damiru Kontrecu na posebnom doprinosu u oblikovanju sadržaja objavljene sudske prakse. Na putu smo značajne promjene pravnog sustava u kojem sudska praksa postaje izravni izvor prava. Vjerujemo da smo tu tendenciju na vrijeme prepoznali te da ćemo biti u mogućnosti sudsku praksu tog i takvog karaktera redovito objavljivati.

I konačno, tužno, jer tuge ima u životu i previše, opraštamo se od  naše drage članice uredništva prof. dr. sc. Nade Bodiroga Vukobrat koja nas je iznenada napustila, a oproštaj od nje napisala je  prof. dr. sc. Jasnica Garašić. Djelo i uloge pokojne prof. Bodiroga je vrijedno divljenja. Nažalost stvaralački zanos je prekinut i uvijek ćemo se sjećati naše drage Nade koja je bila oličenje velikog znanja, čelične volje, upornosti i pronicljivosti, dobrote i poštenja, kao i međunarodne priznatosti.

 

                                                                          dr.sc. Tin Matić,

                                                               glavni i odgovorni urednik


lipanj 2019.
Datum izdanja: 8. srpanj 2019.
Broj: 2
Uredništvo: Narodne novine d.d.
Ostali članci iz izdanja
Znanstveno-stručni časopis za pravnu praksu i teoriju
Opći uvjeti korištenja Zaštita privatnosti Copyright 2019. Narodne novine
NARODNE NOVINE D.D.
Savski gaj, XIII. put 6, 10020 Zagreb
OIB 64546066176