Unesite podatke!

Registracija

E-mail
Lozinka
Ponovi lozinku
Već imaš korisnički račun? Prijavi se
Odabrani tag -
Vrati se natrag

Ostalo
Uvodnik urednika, br. 4/2019
Tin Matić
Glavni urednik Zakonitosti 15. prosinac 2019.
Puni tekst

Poštovani čitatelji,

pred vama je četvrti broj časopisa Zakonitost, časopisa koji je pokušao donijeti nešto od pravne znanosti  u korelaciji i sinergiji s kreativnom sudskom praksom. Kao što je vjerojatno svima poznato ni znanost ni sudska praksa nisu komercijalne djelatnosti pa ih je stoga teško ili čak neprilično vrednovati ili ocjenjivati s tih pozicija. No, koji put te kriterije nije moguće izbjeći posebno kada je nužno pokrenuti interes za takve djelatnosti, jer interes često biva upravo komercijalan i kada se on aplicira na nekomercijalnu djelatnost dobiva se, u pravilu, pogrešan pristup vrednovanju no, usprkos tome, on ostaje ekonomski jasan i razumljiv.

Najprije vam svima želim sretan  Božić i Novu godinu, da vam budu sretni blagdani, a nova godina puna zdravlja i sreće. I da pronađete vremena te volje i za ovu djelatnost, izdavačku i autorsku, i to upravo vi, svaki osobno. Posebno želim čestitati svim autorima i članovima uredništva i savjeta i poželjeti im puno osobne sreće i zadovoljstva te profesionalni napredak.

U ostvarivanju koncepcije časopisa i njegove aktualnosti,  prateći novosti u hrvatskom parničnom zakonodavstvu i pravu, u ovom broju donosimo članak prof. dr. Dike o novinama u uređenju postupaka pred prvostupanjskim i drugostupanjskim sudom u povodu žalbe prema ZID ZPP-u  te članak doc. dr.  Marka Bratkovića o novinama u uređenju revizije u parničnom postupku. I autori i teme koje obrađuju jamče potrebu čitanja ovih članaka za svakodnevnu praksu predmetnih kategorija koja je već počela. Iznimni radovi za teoretičare  i neizbježno za praktičare.

Nadalje, donosimo članak mr. sc. Marije Šernhorst o pravnoj (ne)sigurnosti u slučaju promjene sudske prakse koji se upravo u tematiziranju značenja novog uređenja revizije, zapravo komplementarno nastavlja na ovu aktualnu temu.

Članak sudaca Tanje Pavelin, Ivana Turudića i Ivane Bujas o vladavini prava ima povod u postupcima koje je Europska komisija nedavno pokrenula protiv Poljske, gdje se predstavlja značenje i sadržaj pojma vladavine prava uopće ali i u odnosu na postupanje i odluke jedne zemlje članice EU-a. Nesumnjivo paradigmatično i za nas. Članak sutkinje dr. sc. Lidije Vojković razmatra značenje  instituta obveznog prava  − osnove, ali u relativno malom obujmu,    odnosu na stjecanje bez osnove.

I konačno, posebno zahvaljujem sutkinjama Kseniji Grgić, Tanji Pavelin i Branki Ćiraković na pripremi radova iz pregleda sudske prakse čije značenje, htjeli ne htjeli, raste, pa stoga i njezina javna prezentacija i objava,  a u svim do sada objavljenim brojevima Zakonitosti.

Kako vidite, autori članaka su suci i profesori pravnog fakulteta, što govori upravo o onome što je bila svrha časopisa, sjedinjenje teorije i prakse. Sudeći po tome, izgleda da ipak idemo naprijed prema izvornoj zamisli. No, to će potvrditi tek budućnost…

Do te nove budućnosti, još jednom sretan vam Božić i nova 2020. godina, uz vašu Zakonitost, s osobitim poštovanjem, vaš urednik.

 


prosinac 2019.
Datum izdanja: 13. siječanj 2020.
Broj: 4
Uredništvo: Narodne novine d.d.
Ostali članci iz izdanja
Znanstveno-stručni časopis za pravnu praksu i teoriju
Opći uvjeti korištenja Zaštita privatnosti Copyright 2020. Narodne novine
NARODNE NOVINE D.D.
Savski gaj, XIII. put 6, 10020 Zagreb
OIB 64546066176