Unesite podatke!

Registracija

E-mail
Lozinka
Ponovi lozinku
Već imaš korisnički račun? Prijavi se
Odabrani tag -
Vrati se natrag

Razgovori
Razgovor s Darkom Milkovićem, predsjednikom DSV-a
Državno sudbeno vijeće
Sažetak
Poznato je da tek sa stručnim i djelotvornim sucem pravna norma dobije život kakav demokratski i pravno uređeni sustav očekuje. Stoga smo o važnosti sudaca kao ključnih osoba pravosudnog sustava razgovarali s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća, g. Darkom Milkovićem.
Puni tekst

Darko Milković rođen je 29. lipnja 1966. u Gospiću. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1991.  Poslije završenog studija uključuje se u obranu Hrvatske te je nositelj Spomenice Domovinskog rata.  Pravosudni ispit položio je 1994. godine nakon obavljene sudačke vježbe na Općinskom sudu u Zagrebu i Županijskom sudu u Zagrebu. Nakon položenog pravosudnog ispita zaposlio se u Pravnim poslovima Plive d.d. Od 12. rujna 1996. do 11. studenoga 2004. obnašao je dužnost suca Općinskog suda u Zagrebu. Tijekom obavljanja dužnosti suca Općinskog suda u Zagrebu bio je voditelj grupe sudaca za radno pravo kao i zamjenik predsjednika Parničnog odjela Općinskog suda u Zagrebu. 
Od 2004. do 2013. godine obnaša dužnost suca Županjskog suda u Zagrebu. Od 2006. obavlja i dužnost zamjenika predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a od 2008. do 2013. i predsjednika Građanskog odjela. Od 1. rujna 2013. sudac je Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a od 1. ožujka 2019. i predsjednik Državnog sudbenog vijeća. Koautor je osam knjiga i udžbenika iz područja radnog prava, autor devet izvornih znanstvenih radova i više od 50 stručnih članaka. Bio je predavač na mnogobrojnim seminarima, voditelj stručnih radionica te član više radnih skupina Ministarstva pravosuđa RH za izradu nacrta prijedloga izmjena i dopuna zakona. Miritelj je pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskom uredu za osiguranje,  član izdavačkog Savjeta časopisa Radno pravo, suradnik u nastavi na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kao i viši predavač na Katedri za radno pravo na Visokoj školi za financije i pravo Effectus.

 

1. Uvodno, što mislite od kojeg i kakvog je utjecaja rad DSV-a na kvalitetu rada hrvatskih sudova posebno s obzirom na odredbu Zakona o DSV-u da je DSV samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj? Što bi u tom smislu DSV možda mogao učiniti da stanje bude bolje?

Kvaliteta rada hrvatskih sudova uvelike ovisi o kvaliteti sudaca koji taj rad obavljaju, pa je stoga potrebno pri izboru i napredovanju sudaca birati kompetentne kandidate koji će najkvalitetnije obavljati taj posao.  Budući da DSV vrši izbor sudaca jasno je da njegov rad ima veliki utjecaj na kvalitetu rada hrvatskih sudaca. 

.....

(za ostatak teksta pretplatite se na tiskano izdanje)


rujan 2019.
Broj: 3
Uredništvo: Narodne novine d.d.
Ostali članci iz izdanja
Znanstveno-stručni časopis za pravnu praksu i teoriju
Opći uvjeti korištenja Zaštita privatnosti Copyright 2020. Narodne novine
NARODNE NOVINE D.D.
Savski gaj, XIII. put 6, 10020 Zagreb
OIB 64546066176