Unesite podatke!

Registracija

E-mail
Lozinka
Ponovi lozinku
Već imaš korisnički račun? Prijavi se
Odabrani tag -
Vrati se natrag

Ostalo
Uvodnik urednika, br. 3/2019.
Tin Matić
Glavni urednik Zakonitosti
Puni tekst

Poštovani čitatelji,

predajemo vama na čitanje (i praktično korištenje) treći broj Zakonitosti. Sudeći prema interesu te reakcijama čitateljstva časopis je uspio postati dijelom pravne javnosti ove zemlje, što uredništvo osobito raduje, jer bi to mogla biti naznaka da je koncepcija časopisa i u svojoj izvedbi (osim u ideji) uspjela dostići potrebnu razinu interesantnosti kod publike poštujući visoke standarde kvalitete materijala koji se objavljuju.

Vjerujemo da ovaj broj donosi puno opravdanje naziva znanstveno-stručnog časopisa s praktičnim naglaskom. Naime, teme ovog broja izrazito su aktualne u pravnom i društvenom trenutku ovog vremena i radovi nikako ne bi trebali imati jednokratni uporabni vijek već bi trebali biti korišteni u dnevnom radu ponajprije pravnika praktičara, a potom i teoretičara. No, prije kratkog prikaza članaka i samog broja, htio bih istaknuti da u reformama pravnog sustava kakve nas zahvaćaju, primjerice kod sada aktualne reforme građanskog parničnog postupovog prava,   nikada ne treba zaboraviti da pravni sustav, nije samo skup normi, već osim normi i skup pojedinaca koji te norme u praksi primjenjuju.  Normativni reformizam bez (kreativnog) reformiranja i educiranja onih ključnih pojedinaca koji te norme  primjenjuju zasigurno neće donijeti rezultate koje bi se željelo. Tek sinergija normativne reforme i znanstveno-stručnog educiranja i (kreativnog) osmišljavanja tih reformiranih propisa i njihovu provedbu radom pravnih praktičara, u prvom redu pravosudnog sustava,  može donijeti željeni rezultat. Stoga, htjeli bismo vjerovati da i ovaj časopis doprinosi upravo tom procesu usavršavanja normi omogućujući prijenosom pravnih znanja poboljšanu kvalitetu rada onih koji ih primjenjuju  dajući tim normama pravi život.

Naglašavajući upravo stoga i važnost sudaca kao ključnih osoba pravosudnog sustava u ovom broju predstavljamo intervju s Darkom Milkovićem, predsjednikom Državnog sudbenog vijeća, koji bi trebao predstaviti rad vijeća na stvaranju što stručnijeg i djelotvornijeg suca kao osnove kreativne primjene pravnih normi. Jer tek sa  stručnim i djelotvornim sucem pravna norma dobit će život kakav demokratski i pravno uređeni sustav očekuje.

U ostvarivanju aktualnosti, donosimo tako i članak prof.  Ede  Kunšteka o noveli Zakona o parničnom postupku, vjerujući kao početak rada na komentaru cjelokupne novele.  Također, profesorice Sivija Petrić i Emilia Mišćenić predstavljaju vam svoj rad o švicarskim francima i zakonitosti kredita koji se kao valutnom klauzulom koriste upravo tom valutom, a u osvrtu na najnoviju sudsku praksu. Nastavno na taj rad donosimo članak prof. Ivane Kunde i Mihaele Grgurić o praktičnim problemima ništetnosti određenih ugovora o kreditu posebno u odnosu na shvaćanja Suda EU-a.

Članak odvjetnika Željka Petrišića upozorava na potrebu konzistentnosti sudske prakse, posebno u sadašnjim uvjetima, u  specifičnoj oblasti radnog prava.  I konačno, članak Ante Vukasovića i Marina Budimira o koncesijama zasigurno će biti interesantan svima onima koji vide značajnu gospodarsku perspektivu u iskorištavanju pomorskog dobra.

Sudska praksa nalazi se i u ovom broju, kao stalni doprinos njezinu sada i formalno velikom značenju kao značajnog izvora prava.  Vjerujemo da će s njezinim sada i formalnim značenjem, njezina sustavna prezentacija koju pokušavamo ustaliti  pomoći svima koji se dnevno bave primjenom pravnih normi.

 


rujan 2019.
Broj: 3
Uredništvo: Narodne novine d.d.
Ostali članci iz izdanja
Znanstveno-stručni časopis za pravnu praksu i teoriju
Opći uvjeti korištenja Zaštita privatnosti Copyright 2020. Narodne novine
NARODNE NOVINE D.D.
Savski gaj, XIII. put 6, 10020 Zagreb
OIB 64546066176