Unesite podatke!

Registracija

E-mail
Lozinka
Ponovi lozinku
Već imaš korisnički račun? Prijavi se
Odabrani tag -
Vrati se natrag

Ostalo
Uvodnik urednika, br. 1/2019
Tin Matić
Glavni urednik Zakonitosti 8. ožujak 2019.
Puni tekst

Uvodnik za br. 1/2019

 

Poštovana pravna publiko, poštovane čitateljice i  čitatelji, drage kolegice i kolege te svi ostali koji će čitati ovaj časopis,

pred vama je prvi broj novog pravnog časopisa „Zakonitost“ izdavača „Narodnih novina d.d.“ Časopis će izlaziti četiri puta godišnje, svaka tri mjeseca te u elektroničkom izdanju stalno na  www.zakonitost.nn.hr. Časopis je stručno-znanstvene orijentacije i u njemu objavljeni radovi   trebaju predstavljati doprinos razvoju pravne misli, znanosti i prakse u RH ali i širem području ponajprije snagom argumenata koji će biti u njima izneseni. Naravno, pri tome ćemo nastojati osigurati zastupljenost autora koji s najvećim stupnjem uvjerljivosti mogu ostvariti upravo to – snagu (pravnih) argumenata.

Časopis je usmjeren prema svim pravnim praktičarima (pravosuđe, odvjetništvo, uprava, gospodarstvo)  i pravnim znanstvenicima  kao potencijalnoj publici  i autorima, ali i svima drugima.  Trajnost i ugled izdavača trebali bi već i sami po sebi osigurati ono što su osnovni ciljevi ovog časopisa. Uredništvo će se pokušati uklopiti u takav status izdavača.

Stoga najprije želim zahvaliti izdavaču na shvaćanju stanja i prepoznavanju potrebe u hrvatskom pravnom okružju za jedan ovakav stožerni pravni časopis kao i na do sada uloženim sredstvima u ovaj projekt. Ovaj časopis pred vama plod je rada izdavača te uredništva  tijekom šest mjeseci   pripreme na praktično dnevnoj osnovi. Svi će znati da ostvarenja ovakvog poduhvata nema bez entuzijazma njegovih protagonista, no usprkos tome, pokušat će se ostvariti i tržišna verifikacija sadržaja ovog časopisa kao potvrda i takve vrijednosti prezentiranog.  Neovisno o tome posebna zahvala na trudu svim članovima uredništva, posebno izvršnoj urednici Nives Frei Bingula i zamjeniku glavnog urednika Mladenu Sučeviću.

Stoga sam slobodan pozvati na čitanje i pretplatu na časopis te dostavu napisanih autorskih originalnih članaka na objavu u časopisu, kao i na korištenje njegovim stranicama za objavljivanje oglasa. Danas bez toga teško da može ići…

U nastojanju da budemo aktualni i zanimljivi u prvom broju možete pročitati članak profesorice Maganić o arbitrabilnosti upravnih stvari gdje posebno skrećemo pažnju na javnu nabavu, docentice Hoško o novostima koje donosi novi Zakon o MPP-u, članak Andreje Kajtaz o razmjeni elektroničkih računa za koje se očekuje otvaranje novih vrata u elektroničkom poslovanju te uvijek aktualni članak o zastari suca Vrhovnog suda Dragana Katića. Nastojali smo dati izbor recentne i relevantne sudske prakse vjerujući da će biti važan orijentir u praktičnom radu  i konačno kao poseban oblik iznošenja stavova i prijenosa informacija iz aktualnosti funkcioniranja pravosuđa – intervju s predsjednikom Vrhovnog suda RH.

I konačno, pokušat ćemo „Zakonitošću“ zajedno pokazati da pravo nije skolastička, zatvorena tvorevina izolirana od društva i promjena u društvu već konstruktivna, kreativna i slobodna ljudska misaona djelatnost. I upravo to bi trebalo očekivati najprije od čitatelja i publike, a potom od autora i uredništva. U vjeri da će to tako, ako sada i nije u punoj mjeri, u budućnosti, i na ovim našim prostorima biti. Ovo bi trebao biti jedan naš i vaš doprinos upravo tome, slobodnoj i kreativnoj te konstruktivnoj pravnoj misli i praksi. Vjerujući da se kao takvi „vidimo“ ponovno za tri mjeseca, pozdrav od vaše „Zakonitosti“.

 

                                                                  Glavni i odgovorni urednik

                                                                      dr. sc. Tin Matić

 


ožujak 2019.
Datum izdanja: 18. ožujak 2019.
Broj: 1
Uredništvo: Narodne novine d.d.
Ostali članci iz izdanja
Znanstveno-stručni časopis za pravnu praksu i teoriju
Opći uvjeti korištenja Zaštita privatnosti Copyright 2019. Narodne novine
NARODNE NOVINE D.D.
Savski gaj, XIII. put 6, 10020 Zagreb
OIB 64546066176